2.2.10

Νίκη στον αγώνα των αλιεργατών


Νίκη στον αγώνα των αλιεργατών!

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι μετανάστες αλιεργάτες της N.Μηχανιώνας από την Αίγυπτο έχουν οργανωθεί για να αντισταθούν στην εκμετάλλευσή τους, για να πάρουν πίσω αυτά που δικαιούνται, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!
Ως αλιεργάτες, δουλεύουν πολλά συνεχόμενα 24ωρα πάνω στα σκάφη, με 3-4 ώρες ύπνου την ημέρα, δεν μπορούν να έχουν προσωπική ζωή και δεν μπορούν να φεύγουν από την N.Μηχανιώνα, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους χρειαστεί το αφεντικό για να βγουν στην θάλασσα. Η πληρωμή τους γίνεται με μερίδιο της ψαριάς. Ο υπολογισμός της γίνεται αν αφαιρεθούν από τα συνολικά έσοδα της πώλησης τα έξοδα του σκάφους, το πετρέλαιο και το κέρδος του πλοιοκτήτη. Όμως,αυτοί ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους τις αποδείξεις από την πώληση των ψαριών και την αγορά πετρελαίου, ενώ τα αφεντικά απαγορεύουν την παρουσία των εκπροσώπων τους κατά την αγοραπωλησία, γιατί υπεύθυνος για τον υπολογισμό του μερτικού είναι το Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας, το οποίο και ελέγχουν.
Τα δύσκολα ξεκίνησαν όταν, από τον Οκτώβριο η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας αποφάσισε να μετακινήσει τα κόστη της κρίσης στους αλιεργάτες μειώνοντας κατά 60% τις αποδοχές τους και αρνήθηκε να τους καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων. Έτσι, το μηνιάτικο των αλιεργατών κυμαίνεται πλέον στα 300-400 ευρώ. Μετά από αυτό και την απάντηση: “να πάρετε τα τσουβάλια σας και δρόμο” του ισόβιου προέδρου των πλοιοκτητών, όταν του ζήτησαν να δουν τις αποδείξεις πώλησης ψαριών και πετρελαίου, οι Αιγύπτιοι προχώρησαν σε απεργία και περιφρούρησή της με αποκλεισμό της προβλήτας με τα εξής αιτήματα:
·Να αποκτήσουν έλεγχο στον υπολογισμό του μερτικού από μέλος του σωματείου τους, δηλαδή από το “Σύλλογο Αιγυπτίων Αλιεργατών Νέας Μηχανιώνας”.
·Να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων.
·Να ασφαλίζονται ξανά στο ΙΚΑ. αντί για τον ΟΓΑ. Έτσι, οι αλιεργάτες χάνουν τη μισή κύρια σύνταξη και την επικουρική, χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις υπόλοιπες παροχές του ΙΚΑ, ενώ δεν καλύπτονται σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος».
·Να εισπράττουν από την επιστροφή του ΦΠΑ.
Από τότε, μετά από προσφυγές του εργοδοτικού Σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας, η απεργία τους κηρύχθηκε 3 φορές παράνομη και καταχρηστική, ενώ στις συνομιλίες, στο πλευρό των πλοιοκτητών, παρενέβη και ο Αιγύπτιος Πρέσβης. Η συμφωνία που είχε προτείνει, εκτός του ότι η αραβική μετάφραση που δόθηκε στους αλιεργάτες δεν είχε καμία σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο, περιλάμβανε και αντισυνταγματική πρόταση: « οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα» και την δημιουργία μαύρης λίστας με αλιεργάτες που αντιστέκονται για να μην ανανεωθεί η άδεια εργασίας τους. Επίσης, γίνεται λόγος για την ύπαρξη κρυφών οικονομικών σχέσεων του εργοδοτικού σωματείου, του τοπικού Λιμενικού και των πλοιοκτητών. Κάτι που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δεν θέλουν να έχουν πρόσβαση οι Αιγύπτιοι στις αποδείξεις πωλήσεων και στην κατανομή του μερτικού.
Παρόλα αυτά, οι ίδιοι οι αλιεργάτες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, γιατί τώρα πλέον δεν τους έμειναν και πολλά να χάσουν. Κάτι που δηλώνει η φράση τους:
Μας πήραν τα λεφτά, δεν θα μας πάρουν και την αξιοπρέπεια!”
Εμείς, ως Αλλοδαποί-Μετανάστες φοιτητές, αλλά και ως σημερινοί και μελλοντικοί εργαζόμενοι συμπονούμε και στηρίζουμε τον δίκαιο και δύσκολο αγώνα των μεταναστών αλιεργατών της N.Μηχανιώνας και καταδικάζουμε τις ενέργειες των πλοιοκτητών και του σωματείου τους!


Ομάδα Αλλοδαπών-Μεταναστών Φοιτητών Θεσσαλονίκης