27.1.11

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στον Εβρο

Επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό στις 14 Ιανουαρίου, δημοσιοποίησε σήμερα η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μ' αυτήν η οργάνωση, που υλοποιεί από το 2008 προγράμματα αρωγής σε χώρους κράτησης αλλοδαπών, ζητεί την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους χώρους κράτησης στον Έβρο.

Όπως σημειώνεται «άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες αθλιότητας. Έφηβοι γαντζώνονται στις σιδεριές των παραθύρων για να βρουν φως και οξυγόνο. Μικρά, ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται πλάι σε ενήλικους συγκρατούμενούς τους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. ...Η μυρωδιά είναι αφόρητη. ...Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν».

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στην επιστολή γίνεται λόγος και την απουσία βασικών διαδικασιών που πρέπει να διαθέτουν οι χώρες υποδοχής παράτυπων αλλοδαπών: «Δεν διαθέτουν διερμηνέα, δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, «ζωές κρατούμενες» επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τον πόλεμο, το θάνατο».

Και καταλήγει η επιστολή: «Η κατάσταση στον Έβρο είναι ένα τραγικό επείγον. Γι αυτό σας ζητάμε να επέμβετε άμεσα. Η όποια απόφασή σας δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων. ...Ας μην μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης».

25.1.11

Η Φινλανδία αρνείται να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων για τους οποίους η χώρα αυτή ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ, μετά την καταδίκη του Βελγίου και της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή απέλασε εκεί έναν Αφγανό που ζητούσε άσυλο.

"Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης, ο Έσκο Ρέπο.
 
Το ΕΔΑΔ δικαιολόγησε την καταδίκη του Βελγίου επικαλούμενο τις ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα, χώρα η οποία καταδικάσθηκε επίσης από το δικαστήριο.
Έχοντας φτάσει στο Βέλγιο το Φεβρουάριο του 2009 μέσω της Ελλάδας, ο Αφγανός απελάθηκε τον Ιούνιο, βάσει ενος κανονισμού της ΕΕ που προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου εξετάζεται στην πρώτη χώρα υποδοχής (Δουβλίνο ΙΙ).
Οι υπηρεσίες Μετανάστευσης δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πόσους πρόσφυγες στη Φινλανδία αφορά η απόφαση αυτή για τη μη επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.
 
Το 2009 σχεδόν 6.000 πρόσωπα ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έπαψαν χθες Κυριακή να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Δανία, περιμένοντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους.
 
Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο τίθενται συστηματικά υπό κράτηση, ακόμη και κακοποιούνται από την αστυνομία, αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.
 
Η Αθήνα το 2009 δέχθηκε 16.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, έναντι ενός μέσου όρου 31% στην Ευρώπη, ενώ 46.000 αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

20.1.11

Απόφαση 300 μεταναστών εργατών να προχωρήσουν σε απεργία πείνας από 25/1/2010

   Αναδημοσίευση από http://allilmap.wordpress.com/2011/01/20/η-απόφαση-των-μεταστών-απεργών-πείνας

Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.

Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους έλληνες συναδέλφους.

Το τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για εμάς. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών. Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Η φρασεολογία τους αναπαράγεται πλέον αυτούσια από τα ΜΜΕ όταν μιλάνε για εμάς. Οι «προτάσεις» τους πλέον εξαγγέλλονται ως κυβερνητικές πολιτικές. Τείχος στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα και ευρωστρατός στο Αιγαίο, πογκρόμ και τάγματα εφόδου στις πόλεις, μαζικές απελάσεις. Πάνε να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους, πως συνιστούμε ξαφνικά απειλή για αυτούς, πως εμείς φταίμε για την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις.

Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα την δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες. Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας. Ζητάμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητάμε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες. Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, εμείς και τα παιδιά μας.

Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη. Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.


Ιανουάριος 2011

Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας

Το μεταναστευτικό στην Ηγουμενίτσα

   Αναδημοσίευση από https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1249922

Σε διάφορες συνελεύσεις συλλογικοτήτων στις οποίες βρεθήκαμε, ζητήθηκε μια συνολικότερη περιγραφή της κατάστασης. Εμείς συγκεντρώσαμε καποια περιστατικά που όσο να ναι συνοψιζουν το ζητημα της ηγουμενίτσας και δείχνουν οτι η κατάσταση τεινει στο απροχώρητο.

Image scaled down
Παρά το γεγονός οτι η Ηγουμενίτσα δέχεται μετανάστες εδώ και 15 χρόνια, το "μεταναστευτικό" αρχίζει να υπάρχει ως ζήτημα στην τοπική κοινωνία της πόλης από το 2007 και μετά, όταν 200 περίπου Κούρδοι συλλαμβάνονται με τη γνωστή μέθοδο "σκούπα", μεταφέρονται στο γήπεδο της Ηγουμενίτσας και από εκεί με συνοπτικές διαδικασίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλεξανδρούπολη ενώ ακολουθεί η παράδοσή τους στις τουρκικές αρχές.
Με την ολοκλήρωση των έργων στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η πόλη αρχίζει να δέχεται όλο και περισσότερους μετανάστες από Σουδάν, Σομαλία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κουρδιστάν, Ερυθραία, Μαρόκο, Αλγερία... που μόνο σκοπό έχουν τη φυγή τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς όπως λένε η Ελλάδα για αυτούς είναι μια τεράστια φυλακή.
Το 2008 δεκατέσσερις μετανάστες (οι δύο ανήλικοι)χάνουν τη ζωή τους σε νταλίκα-ψυγείο, ενώ τότε είναι που ο κούρδος Αριβαν Οσμάν Αμπντουλάχ βασανίζεται άγρια από λιμενόμπατσους στην Ηγουμενίτσα και τελικά πεθαίνει. Από τότε πάρθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες και εκτός ηγουμενίτσας όσον αφορά στο ζήτημα της δολοφονίας του Αριβάν, αλλά η υπόθεση μέχρι σήμερα έχει μείνει στα χαρτιά και ο λιμενόμπατσος κυκλοφορεί σαν να μην συνέβη τίποτα, ενώ ο ένας αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο οι μπάτσοι κυνήγησαν απροκάλυπτα το επόμενο διάστημα τρομοκρατήθηκε τόσο που δεν θέλησε να καταθέσει (ο μάρτυρας είχε χάσει τον ένα πνεύμονα του από αέρια βόμβας στο Ιράκ, δεν μπορούσε να τρέχει και οι μπάτσοι βάζαν τα εκπαιδευμένα σκυλια να τον κυνηγάνε, ενώ τον τραμπούκιζαν συνεχώς. ).(http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1147260)
Το περιστατικό της δολοφονίας απαντάται με την πρώτη μεγάλη πορεία για τα δεδομένα της πόλης, με τη στήριξη συντρόφων των γύρω περιοχών. Από το σημείο αυτό αρχίζει η δραστηριοποίηση γύρω από το μεταναστευτικό, ενώ γινόμαστε δέκτες μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην άκρη της πόλης την ώρα που η ζωή στην υπόλοιπη πόλη συνεχίζεται κανονικά....
Εισβολές μπάτσων στους πρόχειρους καταυλισμούς των μεταναστών και κάψιμο των ελάχιστων προσωπικών τους αντικειμένων, μαζικές συλλήψεις και ξυλοδαρμοί μεταναστών, επιθέσεις μπατσόσκυλων, νυχτερινά ανθρωποκυνηγητά...
Κούρδος μετανάστης από το Ιράκ, εντοπίζεται από μπάτσους στο λιμάνι της Ηγ|τσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε νταλίκα. Οι μπάτσοι τον διώχνουν και τον αφήνουν ελεύθερο,αφού πρώτα τον τραμπουκίζουν, όταν ένας μπάτσος του κολλάει το πιστόλι στον κρόταφο και τον απειλεί πως έτσι και τον ξαναπιάσει θα του ρίξει.
Επίσης Κούρδος μετανάστης από το Ιράκ, παρασύρεται από αυτοκίνητο στην Εγνατία οδό. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σταματά, έρχονται οι μπάτσοι και λένε στον Έλληνα οδηγό να φύγει, μιας και ο άνθρωπος που παρέσυρε είναι ξένος. Ο οδηγός φυσικά φεύγει, και ο μετανάστης μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ηγ|τσας και μετά στο Νοσοκομείο Φιλιατών με πάρα πολύ σοβαρά τραύματα.
Ακόμη ένας Κούρδος μετανάστης βρέθηκε με δέκα ράμματα στο κεφάλι, καθώς ξυλοκοπήθηκε από οδηγό φορτηγού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ καθημερινά Σομαλοί, Σουδανοί, Κόυρδοι, Πάλαιστίνιοι, Μαροκινοί, άνθρωποι ξεριζωμένοι, αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι δευτέρας διαλογής όταν ταυτόχρονα 15χρονα και 16χρονα αγόρια από το Αφγανιστάν, ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρούν φαγητό.
Αμέτρητα περιστατικά ωμής ρατσιστικής βίας κάνουν τη ζωη των ανθρώπων αυτών ακόμη πιο δύσκολη: συμμοριτες ΔΙ.ΑΣ κυνηγούν τους μετανάστες, λιμενόμπατσοι και μπάτσοι κάθε είδους τους ξυλοφορτώνουν, σουπερ μαρκετ τους απαγορεύουν την είσοδο, <αγανακτισμένοι πολίτες> πυροβολούν εκφοβιστικά στον αέρα...
Αυτή τη στιγμή γύρω στα 450 άτομα(μετανάστες-πρόσφυγες) -με σοβαρές ασθένειες (χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ψώρα, κ.α.) αλλά και σοβαρά τραύματα- περιφέρονται στην πόλη, ζώντας ανά ομάδες σε πρόχειρους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα γύρω δασύλλια, στερούμενοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφής, ρουχισμού αλλά και στοιχειώδους υγιεινής . Μαζί με αυτούς που στοιβάζονται σε άθλιους χώρους κράτησης(παράνομους στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας), υπό άθλιες συνθήκες(οι κρατούμενοι μένουν χωρίς νερό και φαγητό για μέρες), ο αριθμός φαίνεται να ξεπερνάει κατά καιρούς τους 500. Παρ΄όλα αυτά οι αριθμοί δεν είναι σταθεροι, καθώς αλλάζουν ανά περιόδους.

...κρατήσεις ανηλίκων σε πρόχειρα διαμορφωμένα χωλ του κτιρίου του λιμενικού, μητέρες στον ίδιο χώρο με ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του εγκλεισμού τους... θάνατος του Αζίφ, παιδιού 18 χρονών που βρέθηκε νεκρός σε οξυγονοκολλημένη κρύπτη φορτηγού... περιστατικά που σκόπιμα αποκρύπτονται και άλλα τόσα που σίγουρα δεν γνωρίζουμε...

Σε μία μικρή κοινωνία σαν και αυτή της Ηγουμενίτσας, λογικό είναι η μπατσοκρατία να επηρρεάζει τις συνειδήσεις του ντόπιου πληθυσμού που στην πλειοψηφεία του συναινεί στην κατάσταση αυτή με τη σιωπή του.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χρυσαυγανακτισμένος πολίτης, γνωστότατος πλέον τραμπούκος πυροβολεί εναντίων 5 μεταναστών, και τραυματίζει σοβαρότατα τον έναν από αυτούς(http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1224893 - http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1240777), ενώ φασιστοσυμμορία δραστηριοποιείται στους δρόμους της πόλης, με την ανοχή της αστυνομίας, ξυλοφορτώνοντας και βασανίζοντας μετανάστες που πετυχαίνουν μόνους τους στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο.
Το τελευταίο περιστατικό μέχρι σήμερα έχει να κάνει με ακόμη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον μετανάστη, όπου οδηγός από ανοιχτό παράθυρο πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής μεταναστη στο κεφάλι.

Παραθέτουμε κάποια links από διάφορες ενημερώσεις που έχουν γίνει κατα καιρούς, καθώς και το http://antiraigoum.squat.gr/ , οπού υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για όποιους θέλουν πληρέστερη εικόνα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1247895

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1247364
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1241042

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ Κελί της Ελευθερίας
ενάντια στις αντιφάσεις του υπάρχοντος
για επικοινωνια katalipsikeli@gmail.com

Αλλα δύο άτομα έραψαν τα στόματα τους και κάνουν απεργία πείνας.

   Αναδημοσίευση από http://afghanrefugeesgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_20.html

   Εμείς οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες βρισκόμαστε στα Προπύλαια Πανεπιστήμιου από τις 22 Νοεμβρίου του 2010 στην προσπάθειά μας να λάβουμε κάποια ανταπόκριση στο αίτημά μας για πολιτικό άσυλο.

   Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την προσφυγιά μας και ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι συχνά γίνονται επιθέσεις με δολοφονίες, σφαγές, λεηλασίες και φωτιές σε διάφορες περιοχές όπου οι κάτοικοί τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Και το χειρότερο είναι η αδιαφορία του κράτους και της διεθνούς κοινότητας.
 
   Η κατάσταση είναι τόσο τραγική στο Αφγανιστάν που αν και γνωρίζουμε πάρα πολύ τις δύσκολες συνθήκες της πορείας μας προς άλλες χώρες και όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουμε την χώρα μας ώστε να επιζήσουμε. Όπως δημοσιεύτηκε το τραγικό γεγονός της βύθισης σκάφους δυτικά της Κέρκυρας, με δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας. Αυτή είναι η τύχη μας γιατί εξαναγκαζόμαστε να αναζητούμε ασφάλια και μια καλύτερη ζωή μακριά  από την πατρίδα μας. 
 
   Αν και έχουμε επικοινωνήσει και ενημερώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διάφορα άλλα υπουργεία και φορείς, και έχουμε επίσημα καταθέσει επιστολή στην Βουλή των Ελλήνων, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση σχετικά με το αίτημά μας.
 
    Στις 18/1/2011 Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής των συνανθρώπων μας που κάνουν απεργία πείνας με ραμένα στόματα αποφασήσαμε να πάρουμε κάποια απάντηση πηγένοντας οι ήδοι για δεύτερη φόρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όμως αναφέρουμε ότι ούτε αυτη τη φόρα λάβαμε κάποια απάντηση σχετίκα με το αίτημα μας για πολιτικό ασύλο. Δυστηχός αλλα δύο άτομα από μας έραψαν τα στόματα τους και κάνουν απεργία πείνας και ο αριθμός των απργών έχει εφτάσει στα (8)άτομα ως το μόνο τρόπο και διέξοδο που βλέπουν για να υπάρξει κάποια ανταπόκριση στο αίτημά μας για πολιτικό άσυλο που σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες αλλά και ανθρωπιστικούς λόγους το δικαιούμαστε λόγω του ότι η χώρα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
   
   Ζητάμε την κατανόηση και την στήριξη του Ελληνικού λαού.Ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδία μας όσους ήδη μας έχουν βοηθήσει και στηρίξει μέχρι τώρα. 
 
   Με την υπογραφή σας δηλώνετε την αλληλεγγύη σας στον αγώνα μας επίσης μπόρειτε με ενα THL η με ενα FAX στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη να τους ενημερώνετε από την κατάσταση μας.

15.1.11

Επεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα

   Αναδημοσίευση από http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1921851


Δύο συλλήψεις και 13 προσαγωγές, κυρίως μελών ακροδεξιών οργανώσεων, έγιναν το απόγευμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στην οδό Αχαρνών.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι συγκεντρωθέντες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, περίπου 300 άτομα, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό με ξύλα και άλλα αντικείμενα για να επιτεθούν στα άτομα που πραγματοποιούσαν αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Η πορεία, που είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια είχε φτάσει στο σημείο που είχαν παραταχθεί οι αστυνομικές δυνάμεις όταν οι συγκεντρωθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με σκοπό να περάσουν για να τους επιτεθούν.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ακόμα και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και απομάκρυνε τους συγκεντρωθέντες ενώ ο εισαγγελέας που ήταν παρών ζήτησε από τους επικεφαλής του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου να μην προχωρήσουν προς την πλατεία, όπου είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν συναυλία, για λόγους δημόσιας τάξης.

Οι συμμετέχοντες στην αντιρατσιστική πορεία δέχτηκαν τις οδηγίες και γύρισαν στην Ομόνοια όπου και διαλύθηκαν.

Βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών από τη Λέρο στην Τουρκία

   Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/75533

Αιφνιδιαστική έφοδο έκανε η τοπική αστυνομία της Λέρου το απόγευμα της Δευτέρας, στις 10 Ιανουαρίου, σε ξενοδοχείο υποδοχής μεταναστών του νησιού. Επέλεξαν με τη βία 40 άτομα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 20 βρέφη και παιδιά, τα οποία χωρίς προειδοποίηση ή επιλογή, επιβιβάστηκαν σε πλοίο και απεστάλησαν στην Τουρκία.

Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπως καταγγέλλουν με επιστολή τους οι κάτοικοι της Λέρου, ενώ για το συμβάν μιλά στο tvxs η κ.Ματίνα Κατσιβέλη-Δανιήλ, κάτοικος του νησιού, συνταξιούχος δικαστικός κι εθελόντρια.

Στις 8/12/2010 είχαν συλληφθεί στη θάλασσα από το λιμενικό 68 συνολικά μετανάστες, οι οποίοι είχαν δηλώσει Παλαιστίνιοι, εκτός από δυο που είχαν δηλώσει Αφγανοί. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι μετανάστες χαρακτηρίστηκαν ως Σύριοι. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της Λέρου, το οποίο εδώ και 4 χρόνια εκμισθώνεται από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, με σκοπό τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα 19.30, αστυνομικές δυνάμεις του νησιού «πρόχειρα, χωρίς κριτήρια και χωρίς να διαπιστωθεί ποιος είναι με ποιόν» αναφέρει η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ, διάλεξαν 40 εξ’ αυτών, τους οποίους οδήγησαν απευθείας στο λιμάνι και αυθημερόν, με μια σύντομη στάση στη Μυτιλήνη, μεταβίβασαν στο Δίκελι της Τουρκίας.

Μεταξύ των μεταναστών, 20 ήταν βρέφη και παιδιά,
εκ των οποίων υπήρχε ένα τυφλό κοριτσάκι και δύο μωρά με παθολογικά προβλήματα. Δύο οικογένειες χωρίστηκαν, με μια 52χρονη Παλαιστίνια να σκίζει τα μάγουλά της από την απόγνωση καθώς απομακρυνόταν από το λιμάνι ενώ ο σύζυγος και τα τρία της αγόρια βρίσκονταν σε μια κατάσταση σοκ και πανικού. Σοβαρό υστερικό σοκ υπέστη και ο σύζυγος μιας 18χρονης ο οποίος έπειτα από το βίαιο χωρισμό από τη γυναίκα του, εισήχθη στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε επί τρεις ημέρες με χορήγηση ηρεμιστικών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις της γείτονος χώρας, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή του Δικελίου όπου και διαπίστωσαν τη μεταγωγή των 40 προσφύγων στη Σμύρνη. Ωστόσο δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο κέντρο κράτησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων ή των βρεφών, και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν υπήρξαν τραυματισμοί στη διάρκεια των αλλεπάλληλων μεταγωγών.

Όπως περιγράφει η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ «οι μετανάστες κρατούνται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σμύρνη, χωρητικότητας 250 ατόμων, το οποίο όμως είναι υπερπλήρες. Ουδείς μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης των ανθρώπων. Μιλάμε και για μωρά μηνών, τα οποία ήρθαν στο νησί μας αφυδατωμένα και με πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία κάναμε ένα μήνα να τα συνεφέρουμε».

«Όσον αφορά τις δύο γυναίκες είχαμε ακόμα μια εξέλιξη» μας ενημερώνει η κ.Ματίνα. «Με πιέσεις που ασκήσαμε εμείς οι εθελοντές, η Ύπατη Αρμοστεία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, οι γυναίκες επαναπροωθήθηκαν από την Τουρκία κι εγκαταστάθηκαν στη Χίο. Είχαμε μια πληροφορία ότι χθες το βράδυ έγινε η μεταγωγή τους στην Αθήνα, στο κρατητήριο στην Πέτρου Ράλλη. Εμείς εκείνο που τώρα παλεύουμε είναι να ενωθούν οι οικογένειες».

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές «βάφτισαν» τους Παλαιστίνιους ως Σύριους «γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαν να τους επαναπροωθήσουν στην Τουρκία. Διότι επαναπροωθούνται μόνο από χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία. Και η Παλαιστίνη δε συνορεύει με την Τουρκία».

«Δε θέλουμε να επαναληφθεί τέτοια βαρβαρότητα. Η επαναπροώθηση έχει νόημα όταν είμαστε βέβαιοι για την εθνικότητα, μόνο με ειδικούς και με μεταφραστές διαπιστώνεται. Τότε μόνο να γίνεται νόμιμα, με προετοιμασία, με σχεδιασμό» σημειώνει η δικαστικός.

Στη Λέρο αυτή τη στιγμή διαμένουν σε μόνιμη βάση περίπου 60 μετανάστες, τους οποίους η κοινωνία της Λέρου έχει αγκαλιάσει και βοηθά με δικά της μέσα όπως κι όσο μπορεί. Τα 4 τελευταία χρόνια κι έπειτα από πολλούς αγώνες, η Νομαρχία Δωδεκανήσου έπειτα διαγωνισμό, εκμισθώνει ένα ξενοδοχείο υποδοχής προσφύγων στο οποίο οι τελευταίοι μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 από τη Λέρο πέρασαν περίπου 4.500 μετανάστες.

Όπως μας εξηγεί η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ, έχει σχηματιστεί μια επιτροπή συμπαράστασης των μεταναστών στην οποία μετέχουν ιερείς, νομικοί – όπως η ίδια κι ο σύζυγός της -, γιατροί ως εθελοντές ενώ συνδράμουν κι οι απλοί πολίτες όπως μπορούν. «Θα στείλουμε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη» δηλώνει ενώ πρώτο στόχο έχουν θέσει την επανένωση των χωρισμένων οικογενειών στην Αθήνα. «Με την Ύπατη Αρμοστεία και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων παρακολουθούμε ώστε να γίνει όντως η επανένωση των δύο οικογενειών. Είναι η μεγαλύτερη αγριότητα που συνέβη» συμπληρώνει.

Με λύπη της ωστόσο η κ.Κατσιβέλη-Δανιήλ υπογραμμίζει ότι «για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μεταφερθεί στη Σμύρνη δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Παρά μόνο να παρακολουθήσουμε τις συνθήκες και το αν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους αλλά κι εκεί, μέσα πάλι από οργανώσεις κι εθελοντές». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες θα παραμείνουν τρεις μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κι έπειτα ενδέχεται να μεταχθούν πίσω στην πατρίδα τους.

14.1.11

Μετανάστες «ανασταίνουν» ιταλικό χωριό

  Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/75231

Το παραθαλάσσιο ιταλικό χωριουδάκι Ριάτσε είχε φτάσει στα πρόθυρα της ερήμωσης πριν μερικά χρόνια, με τους κατοίκους του να το εγκαταλείπουν σταδιακά. Η κατάσταση άλλαξε με πρωτοβουλία του δημάρχου να επιτρέψει σε περισσότερους από 200 μετανάστες από Σομαλία, Ιράκ και Αλβανία να ζήσουν και να εργαστούν εκεί. Σήμερα το χωριό σφύζει από ζωή και παρουσιάζει ανάπτυξη.

Στο παραθαλάσσιο χωριό Ριάτσε στην περιοχή της Καλαβρίας μερικά χρόνια πριν πολλά από τα σπίτια ήταν έρημα, το σχολείο ήταν κλειστό και η παραγωγή είχε σταματήσει. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειπαν τον τόπο τους με προορισμό τις μεγάλες ιταλικές πόλεις ή το εξωτερικό.

Σήμερα το χωριό παρουσιάζει πρωτοφανή ανάπτυξη χάρη στην πρωτοβουλία του δημάρχου Λουκάνο, ο οποίος με τη στήριξη των τοπικών αρχών επέτρεψε σε περίπου 200 μετανάστες από Σομαλία, Ιράκ και Αλβανία να εγκατασταθούν και να εργαστούν εκεί.

Τα δημοτικά κτίρια μετατράπηκαν σε σπίτια και εργαστήρια που στέγασαν στη συνέχεια τους μετανάστες και τις δραστηριότητές τους. Οι ίδιοι βοήθησαν στην ανακαίνιση των κτιρίων και ξεκίνησαν να εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις υαλουργίας και κοσμηματοποιίας.

Παράλληλα βοήθησαν στη συνέχιση της κατασκευής μπρούτζινων ειδών λαϊκής τέχνης που αποτελούσε παράδοση της περιοχής. Με τις δραστηριότητες αυτές εξασφάλισαν σταθερό εισόδημα πάνω από 700 ευρώ το μήνα.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από 12 χρόνια με την εγκατάσταση Κούρδων μεταναστών. Όποια προβλήματα ενσωμάτωσης ή γραφειοκρατίας παρουσιάστηκαν ξεπεράστηκαν σταδιακά και σήμερα το Ριάτσε αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης.

Μάλιστα σε μία περιοχή της Ιταλίας τόσο φτωχή, με την παρουσία της Μαφία και της ξενοφοβίας, το Ριάτσε αποτελεί ακόμα λαμπρότερο παράδειγμα. Η ανάπτυξή του δείχνει ότι η συνύπαρξη και η συνεργασία έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το χτίσιμο τειχών και τον αποκλεισμό οποιουδήποτε διαφορετικού από εμάς.

13.1.11

Η Οδύσσεια των προσφύγων του Πολυτεχνείου

   Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/75516

Στο Πολυτεχνείο διαμένουν από την 1η Ιανουαρίου περίπου 25 Παλαιστίνιοι και 43 Ιρανοί (ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά), διεκδικώντας το δικαίωμά τους για πολιτικό άσυλο. Οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από τις 18 Νοεμβρίου 2010 μπροστά στο κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ψυχικό, εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο από τις αστυνομικές αρχές και αναζήτησαν καταφύγιο στον πανεπιστημιακό χώρο. 


Οι πολιτικοί πρόσφυγες απ’ το Ιράν και την Παλαιστίνη έχουν καταλάβει δύο ξεχωριστές αίθουσες. Στην πόρτα καθεμιάς βρίσκεται η σημαία του αντίστοιχου λαού, ενώ στους τοίχους και στους πίνακες έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και πανό με συνθήματα. Το μόνο που ζητούν οι πρόσφυγες είναι σεβασμό στο δικαίωμά τους για πολιτικό άσυλο, το οποίο έχουν με βάση το νόμο του συμβουλίου της Γενεύης του 1954 και τη συμφωνία του Δουβλίνου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τους έχει δώσει καμία απάντηση στο αίτημα ασύλου εδώ και χρόνια, τη στιγμή που η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει να εξετάζονται τα αιτήματα σε διάστημα τριών μηνών μέχρι δύο ετών.

Οι Παλαιστίνιοι έφυγαν από τη χώρα τους, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, λόγω της ισραηλινής καταπίεσης. Τώρα, στο Πολυτεχνείο μένουν μόνιμα δέκα άτομα, ενώ άλλα δεκαπέντε τάσσονται αλληλέγγυοι. Συνολικά, πρόκειται για πέντε οικογένειες.

Όταν θα φύγουν από το Πολυτεχνείο, κάποιοι θα μείνουν χωρίς σπίτι. Όπως δηλώνει ο Abdulah «θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε ένα διαμέρισμα όλοι μαζί, αλλά χρησιμοποιούμε αυτή την αίθουσα και για πολιτικό αγώνα». Κάποιοι ζουν στην Ελλάδα έξι, οκτώ, δέκα, ακόμη και 15 χρόνια. Δε σκέφτονται να προβούν σε ενέργειες, όπως το ράψιμο του στόματός τους, αλλά δεν πιστεύουν πολύ στο νέο νόμο, όπως υποστηρίζει ο Ihab, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και έξι μήνες.

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν τη συλλογή αλληλεγγύης
και τονίζουν ότι κατάφεραν να παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο ως τώρα έχοντας «ως όπλο την αλληλεγγύη των φοιτητών».

Στην άλλη αίθουσα του διαδρόμου βρίσκονται εδώ και 11 μέρες 43 Ιρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και εφτά παιδιά. Πριν βρουν καταφύγιο στο Πολυτεχνείο είχαν κατασκηνώσει και αυτοί έξω από τα γραφεία του Ο.Η.Ε., μέχρι το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου στις τρεις τα ξημερώματα, όταν η αστυνομία τους επιτέθηκε με βάναυσο τρόπο και κατέστρεψε τις σκηνές τους. Το γεγονός αυτό θυμάται και εξάχρονος Εμανουέλ, ο οποίος έκλαιγε στην αγκαλιά του πατέρα του, μετά από χτύπημα αστυνομικού στην κοιλιά.

«Μας χτύπησαν με πολύ άσχημο τρόπο και αναγκαστήκαμε να έρθουμε εδώ,
τουλάχιστον να έχουμε ασφάλεια», δήλωσε ο Sahab, ο οποίος μένει στην Ελλάδα εδώ και οκτώ χρόνια και συννενοείται σε άπταιστα ελληνικά. Ούτε ο Sahab πιστεύει στον καινούριο νόμο. «Όλα αυτά είναι ψέματα. Κάθε χρόνο αυτό μας λένε. Έχουν πει θα ψηφιστεί ένας νόμος στη Βουλή, αλλά είναι χρόνια αυτό», δηλώνει αγανακτισμένος. Οι Ιρανοί πρόσφυγες είχαν επισκεφτεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τους μίλησε για το νέο νόμο, αλλά όταν εκείνοι ζήτησαν γραπτή και υπογεγραμμένη βεβαίωση, ώστε να γυρίσουν στο σπίτι τους, η απάντηση ήταν αρνητική.

«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα από επιλογή, δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε εισβολείς. Είμαστε σαν και εσάς άνθρωποι», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Πολλά από τα παιδιά έχουν αρρωστήσει, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης
και χρειάστηκε να μεταβούν στο νοσοκομείο. «Δεν μπορούν να αντέξουν», σημειώνει ο Sahab, ενώ δε διστάζει να δηλώσει ότι σκέφτονται να προβούν και αυτοί σε ράψιμο στόματος, μόλις βρεθεί ένα ασφαλές και μόνιμο μέρος διαμονής. «Χρειαζόμαστε βοήθεια», συνεχίζει, «και από τον ελληνικό λαό και από τους φοιτητές εδώ στο Πολυτεχνείο».

Οι πρυτανικές αρχές τους έχουν ζητήσει επανειλλημένα να αποχωρήσουν. Στην αρχή, τους δόθηκε διορία περίπου δύο εβδομάδων, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όταν θα ξανάνοιγε το Πανεπιστήμιο. Η σύγκλητος που έγινε τότε για το θέμα, δεν κατέληξε κάπου. Μέχρι στιγμής το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Οι πρυτανικές αρχές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι χρειάζονται τις αίθουσες για να τις χρησιμοποιήσουν την περίοδο της εξεταστικής. Αυτό, όμως, είναι αναληθές, εφόσον, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της γραμματείας, οι συγκεκριμένες αίθουσες, λόγω τεχνικών προβλημάτων, θα αντικατασταθούν στο πρόγραμμα των εξετάσεων.

Το μόνο που περιμένουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικοί πρόσφυγες
είναι η αλληλεγγύη των πολιτών στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2010. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «62 Χρόνια Κατοχή-62 Χρόνια Αντίσταση» στο Πολυτεχνείο (Πατησίων, αμφιθ. ΜΑΧ) στις 18.00, στην οποία θα παρευρεθεί ο αμερικανοεβραίος αντισιωνιστής διανοητής και συγγραφέας Norman Finkelstein, ο οποίος θα μιλήσει για την κατοχή και την αντίσταση στην Παλαιστίνη, καλεσμένος της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και του Συλλόγου Al-Awda.

12.1.11

Παπουτσής: «Στόχος μας να παραμείνουν στη χώρα μόνο οι νόμιμοι μετανάστες»

   Αναδημοσίευση από http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=49810948

Οχι μόνο ο φραχτης, αλλά θερμικές κάμερες, οχήματα και ειδικές συσκευές ανίχνευσης θα «επιστρατευθούν» στα χερσαία σύνορα της χώρας, προκειμένου να ανακοπεί η εισροή λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ.Παπουτσής επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνον οι νόμιμοι μετανάστες και κανείς άλλος» και πως «οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα μας, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση».

Αναφερόμενος σε αντιδράσεις Ευρωπαίων, ο κ. Παπουτσής κάνει λόγο για υποκρισία. «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο: να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex, ο φράχτης, οι θερμικές κάμερες, τα οχήματα αλλά και ειδικές συσκευές ανίχνευσης, αποτελούν μέσα, που «θα επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, προκειμένου να εργαστούμε, σε συνεργασία πάντα άλλες χώρες της ΕΕ, για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων λύσεων».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και την ψήφιση, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης Αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μίας αυτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών.

-----------------------------------------------------------
    Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/75380

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, με την εισηγήτρια του κόμματος Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά να εκφράζει επιφυλάξεις σε άρθρα του και ενστάσεις σχετικά με το ότι «δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα με βάση τις δεσμεύσεις της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί -όπως είπε- «διαμορφώνεται ένας κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες» κι ακόμη ζήτησε την ακύρωση του «απάνθρωπου» σχεδίου ύψωσης του φράχτη στον Έβρο.

Ο Β. Μουλόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κοινή γνώμη καλλιεργώντας τα ένστικτα της καχυποψίας του φόβου και του εξωτερικού κινδύνου και υποστήριξε ότι ζεσταίνει «το αυγό του φιδιού» για λογαριασμό της άρχουσας τάξης της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου γιατί δεν υπηρετεί τις βασικές αρχές της σωστής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είπε «ναι» στον φράχτη αν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε 20 χρόνια να αποφασίσει για την ανάγκη ύπαρξης φράχτη «όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ», όπως είπε.

8.1.11

Σχέδια αναμόρφωσης της Αθήνας με αιχμή το μεταναστευτικό

   Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/74991

To μεταναστευτικό ήταν στην πρώτη γραμμή του σχεδίου αναμόρφωσης του κέντρου της Αθήνας, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου συζητήθηκαν στη χθεσινή διυπουργική επιτροπή. Οι νέοι νόμοι αναμένεται να κατατεθούν εντός τριών μηνών.

Πρώτη προτεραιότητα το μεταναστευτικό

Ζήτημα που χρήζει άμεσων παρεμβάσεων είναι το μεταναστευτικό, συμφώνησαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Ως λύση στο ζήτημα της αποσυμφόρησης του κέντρου από τις χιλιάδες των μεταναστών ετέθη, μάλιστα, η πιθανότητα μετεγκατάστασής τους από το κέντρο της πόλης, δίχως, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις.

Όσον αφορά, πάντως, στη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επεσήμανε ότι «αποτελεί μία από τις προτάσεις που εξετάζονται», ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια λύση δεν πρόκειται να προχωρήσει, λόγω του «τεράστιου κόστους μεταφοράς των πλωτών μέσων, αλλά και προβλημάτων που αφορούν στον ελλιμενισμό τους».

Την ασάφεια αρμοδιοτήτων μεταξύ δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης υπέδειξε, πάντως, ως βασικό αίτιο για τη σημερινή εικόνα του κέντρου της Αθήνας, ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημαίνοντας ότι αρμοδιότητες που αφορούν το κέντρο μεταφέρθηκαν στην Tοπική Aυτοδιοίκηση δίχως ο Δήμος της Αθήνας να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στη διυπουργική και προτεινόμενες λύσεις

Ο κ. Ραγκούσης, συνεπώς, καλείται εντός τριών μηνών να έχει κάνει τις απαραίτητες επαφές ώστε οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα. Οι καταλήψεις κτιρίων από μετανάστες και η υπερσυγκέντρωση τοξικομανών και αστέγων στο κέντρο είναι δυο ακόμη ζητήματα τα οποία θα θίγονται στην ενημερωτική επιστολή που αναμένεται να στείλει ο ίδιος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επιστολή αυτή θα γίνεται λόγος για αντιμετώπιση των καταλήψεων κτιρίων από μετανάστες, για μετακίνηση από το κέντρο της πόλης του ΟΚΑΝΑ και τη δημιουργία περισσότερων από ένα παραρτήματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας περιφερειακά και, τέλος, την αύξηση, αλλά και μετακίνηση των δημοτικών συσσιτίων.

Τα σχέδια του Γ. Καμίνη και του υπουργείου Περιβάλλοντος

Την ίδια στιγμή, η αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και η παροχή κινήτρων σε επιχειρηματίες και σε νέα ζευγάρια για επιστροφή στο κέντρο είναι οι βασικοί άξονες των δράσεων του νέου δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε, μάλιστα, να συμμετέχει στις σχετικές συσκέψεις και ο κ. Καμίνης, ως κατ' εξοχήν υπεύθυνος για όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν. «Πάνω απ’ όλα πρέπει να συνεργαστεί και ο Δήμος της Αθήνας, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο σε δράσεις που πρέπει να εξελιχθούν στην περιοχή», επεσήμανε ο κ. Παπουτσής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία πολλών αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί πιλοτικό πρόγραμμα και προκηρύσσει διαγωνισμούς για την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορά την κατάσταση της περιοχής πίσω από τη λαχαναγορά, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
για την αναμόρφωση της πλατείας Θεάτρου και μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου. Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στα σχέδιά του την ανάπλαση πλατειών σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου, όπως οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου Αχαρνών και Αττικής, αλλά και την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

7.1.11

Μετά τον φράχτη στον Έβρο, πλωτά κέντρα κράτησης μεταναστών;

     Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/74847 

   Μετά την αναγγελία κατασκευής φράχτη στην περιοχή του Έβρου για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών, η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να φέρει δύο πλοία από την Ολλανδία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πλωτά κέντρα κράτησης μεταναστών, σύμφωνα με το «Βήμα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα δύο πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Ρότερνταμ και έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 1.000 ατόμων.

   «Μιλάμε για την κλιμάκωση και τον εκσυγχρονισμό της καταστολής των προσφύγων σε επίπεδο κήρυξης πολέμου εναντίον τους» δηλώνει στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

   Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται να είχε ζητήσει λίστα με όλα τα επιβατηγά πλοία που ήταν ακινητοποιημένα σε διάφορα λιμάνια της χώρας, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τη χωρητικότητά τους, για τη δυνατότητα φιλοξενίας μεταναστών, για ζητήματα ασφαλείας των πλοίων, αλλά και για τα χρέη των ναυτιλιακών εταιρειών που εμφανίζονταν ως πλοιοκτήτριες. Όπως αναφέρει το «Βήμα», παρόμοιο σχέδιο είχε εκπονηθεί και επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πλοίο που θα ταξίδευε στο Αιγαίο και θα παρελάμβανε μετανάστες από διάφορα νησιά και από την περιοχή του Έβρου.

   Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα χρήσης ενός κλασικού επιβατηγού πλοίου χαρακτηρίστηκε προβληματική καθώς ανέκυπταν διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγεία των επιβατών-μεταναστών. Έτσι, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά το τελευταίο διάστημα την ενοικίαση από την ολλανδική κυβέρνηση των δύο πλοίων που είναι ειδικά διαμορφωμένα για την πολυήμερη παραμονή μεταναστών ή ατόμων που μεταφέρονται από μια χώρα σε άλλη λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

   Τα πλοία αυτά χρησιμοποιούνται από την ολλανδική αστυνομία για την προσωρινή κράτηση αλλοδαπών που εντοπίζονται στην περιοχή του Ρότερνταμ, όπως αναφέρει το «Βήμα», αλλά σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την πρεσβεία της Ολλανδίας και μετά τις επαφές με ιδιώτες που εκπροσωπούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αυτά τα πλοία δύναται να παραχωρηθούν στις ελληνικές αρχές. Κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την ολλανδική πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, τα πλοία θα ελλιμενίζονται στην Αλεξανδρούπολη και σε λιμάνια νησιών του Αιγαίου.

   «Τα πλωτά κέντρα κράτησης προβλέπονται από το νόμο», δηλώνει στο tvxs ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Η Frontex σε συνδυασμό με το νέο ρατσιστικό νόμο του Παπουτσή προβλέπουν πλωτές φυλακές για τους πρόσφυγες. Δηλαδή, όταν τους συλλαμβάνουν στα ανοιχτά, εκεί που τρυπούν τις βάρκες οι λιμενικοί, πέφτουν στο νερό και τους συλλαμβάνουν, ή βουλιάζουν τα καράβια οι δουλέμποροι, το επόμενο βήμα είναι η πλωτή φυλακή πάνω στην οποία θα συνεχίζονται οι διαδικασίες του νέου νόμου του Παπουτσή: επιτροπές ασύλου με την ευθύνη της αστυνομίας. Στη συνέχεια, η επαναπροώθηση των μεταναστών θα γίνεται κατευθείαν από εκεί, ίσως με ελικόπτερο σε συνεργασία με Frontex και Τουρκία, ή με κάποια βάρκα...», τονίζει.

   «Μιλάμε για την κλιμάκωση και τον εκσυγχρονισμό της καταστολής των προσφύγων σε επίπεδο κήρυξης πολέμου εναντίον τους. Δηλαδή, η μέθοδος που χρησιμοποιεί στα μετόπισθεν ο ισραηλινός στρατός, ο αμερικάνικος στρατός, οι στρατοί του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το στρατό της Frontex πάει να το επιβάλλει στο Αιγαίο», προσθέτει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, καλώντας στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιανουαρίου.

   Όσον αφορά στον Έβρο, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Κατεχάκη στην «Καθημερινή», εκτός από φράκτης μήκους 12,5 χιλιομέτρων, προωθείται ήδη από το υπουργείο η προμήθεια θερμικών καμερών, οχημάτων που θα περιπολούν στη μεθοριακή γραμμή, αλλά και ειδικών συσκευών (με τεχνολογία παρόμοια με αυτή των μαγνητικών θυρών) που θα εντοπίζουν όσα οχήματα έχουν διπλά τοιχώματα για την παράνομη μεταφορά μεταναστών.

   Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Βήμα», σε τελικό στάδιο βρίσκεται η δημιουργία τριών κέντρων κράτησης σε ισάριθμα παλαιά στρατόπεδα στον Έβρο. Μάλιστα, για τους χώρους αυτούς φέρεται να έχει ζητηθεί βοήθεια από ειδική υπηρεσία της κυβέρνησης της Δανίας προκειμένου με κατάλληλες λυόμενες κατασκευές μεγάλου μεγέθους να πολλαπλασιασθεί η χωρητικότητά τους.
Τέλος, το θέμα της μετανάστευσης αλλά και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση φράχτη στον Εβρο αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή κατά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούµ.

   «Η προστασία των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε στο περιθώριο της Διυπουργικής Επιτροπής για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, και επανέλαβε την απόφασή του για δημιουργία φράχτη και εγκατάσταση θερμικών καμερών στον Έβρο.

   Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης μας έχει ξεπεράσει επειδή το έχουμε αφήσει εδώ και καιρό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής για το κέντρο της Αθήνας.

   «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι αυτή η απόφαση για τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο είναι η πανάκεια που θα λύσει το πρόβλημα και ως δια μαγείας θα εξαλείψει το πρόβλημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στη χώρα. Αντιθέτως, αδικείται η προσπάθεια που κάνουμε όταν η συζήτηση δυστυχώς περιστρέφεται μόνο γύρω από το φράχτη και μόνο τις τελευταίες μέρες», δήλωσε, σχετικά με τον φράχτη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα.

   Εν τω μεταξύ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καλεί στις 15 Ιανουαρίου σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στα προπύλαια, στις 14.00 και σε συναυλία, στις 16.00, στον Άγιο Παντελεήμονα.

   «Όχι στον φράχτη του θανάτου σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όχι στο ρατσιστικό νομοσχέδιο Παπουτσή, άσυλο στους πρόσφυγες, νόμιμοι οι μετανάστες», αναφέρει το κάλεσμα.

2.1.11

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τείχος στον Έβρο

   Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=237517

   Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη στον Έβρο για να εμποδίσει την εισροή μεταναστών, αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   "Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών", δήλωσε ο υπουργός.


    Αντίστοιχο φράχτη έχουν σηκώσει οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ υπό κατασκευή είναι και ο φράχτης που θα χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο.

    Ο Χρ. Παπουτσής εκτίμησε σε 200 με 250 άτομα των αριθμό των μεταναστών που περνούν καθημερινά τον Έβρο, αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2010, ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν να διασχίζουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα αυξήθηκε κατά 372%. Ανήλθαν σε 31.219, αντί 6.615 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η δραματική αύξηση αποδίδεται στην καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.