11.5.10

Κείμενο αλληλεγγύης στη "Пряма дія" - Ελληνικά


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Από το 2008, στην Ουκρανία, δημιουργήθηκε και λειτουργεί φοιτητικό σωματείο βάσης. Η “Πριαμά Ντίγια” (Пряма дія = άμεση δράση), λειτουργώντας αμεσοδημοκρατικά και από τα κάτω, ήρθε για να εισάγει μια καινούργια παράδοση στην Ουκρανία, αυτήν του φοιτητικού συνδικαλισμού, καθώς η παράδοση των φοιτητικών συλλόγων ανά σχολή/πανεπιστήμιο υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εγχώριων αγώνων. Το σωματείο αυτό, έχοντας σαν πρόταγμα την ελευθεριακή παιδεία και χωρίς να περιορίζει την δράση του συντεχνιακά σε αμυντικούς φοιτητικούς αγώνες, πέτυχε αρκετές σημαντικές νίκες απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου, την μείωση των δημόσιων-επιδοτούμενων θέσεων στα πανεπιστήμια και την κατάργηση του φοιτητικού μισθού για όσους πάρουν έστω και ένα τριάρι (με άριστα το πέντε), οργάνωσε πορείες και πικετοφορίες, ενώ μαζί και σε συνεργασία με τα ανεξάρτητα πρωτοβάθμια σωματεία αποτελούν έναν σταθερό και ίσως μοναδικό πόλο άμεσης δράσης στα εργασιακά ζητήματα. Λόγω της δράσης τους αυτής, τους τελευταίους μήνες τα μέλη του σωματείου “Πριαμά Ντίγια” δέχονται έντονη καταστολή και τραμπουκισμούς από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και την εΣ.ΜΠε.ΟΥ (СБУ = πρώην KGB).

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι:
Χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένου της τρομοκράτησης και διωγμών.
Τον καιρό αυτό: 1) ασκήθηκε πίεση σε ακτιβιστές με απειλές να απολυθούν οι γονείς τους 2) έχουν διαγραφεί ακτιβιστές από το Πανεπιστήμιο 3) τρομοκράτηση και “φιλικές κουβεντούλες” με τον καθένα που έστω και μια φορά μας είχε βοηθήσει 4) τρομοκράτηση από την μεριά των μυστικών υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους του πανεπιστήμιου σε προσωπικές συζητήσεις, μας έδιναν να καταλάβουμε πως τους ασκείται πίεση από πάνω. Κάποιοι το αποκαλούσαν ξεκάθαρα ως “πόλεμο”. Σύντομα, ακόμα και τόσο μικρό πρότζεκτ, όπως κινηματογραφική λέσχη στην φιλοσοφική σχολή μας το έκλεισαν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Η διοίκηση, επίσης, απαγόρευσε στους φύλακες να επιτρέπουν την είσοδο των μελών του σωματείου στην κόκκινη πτέρυγα (τη κύρια πτέρυγα του πανεπιστημίου), παρόλο που η ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του σωματείου.
Στο “καλύτερο ΑΕΙ της χώρας”, στην πραγματικότητα επικρατεί ατμόσφαιρα απόλυτου ελέγχου. Κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας αμέσως καταστέλλεται. Έτσι, σκληρά καταστάλθηκαν οι απαρχές της διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις των ενοικίων στις εστίες. Οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν, απ'ότι ξέρουμε, διαγράφηκαν.

Εμείς, ως Ομάδα Αλλοδαπών-Μεταναστών Φοιτητών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους ουκρανούς συνδικαλιστές-φοιτητές που δέχονται πιέσεις από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας τους και προχωρούμε σε δράση αλληλεγγύης, αναρτώντας πανό και μοιράζοντας κείμενα αντιπληροφόρησης έξω από το ουκρανικό προξενείο. Η διαμαρτυρία αυτή γίνεται στην βάση του ότι ως φοιτητές εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή καταστολής αγώνων και κινημάτων, από το κράτος και τους μηχανισμούς του.



Ομάδα Αλλοδαπών-Μεταναστών Φοιτητών Θεσσαλονίκης
4/5/2010



No comments:

Post a Comment