13.12.10

Περισσότεροι από 30 μετανάστες σε απεργία πείνας στα Γιάννενα

 
   Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από την Παρασκευή, περισσότεροι από 30 μετανάστες μπροστά από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα μηνών. Ο ιδιοκτήτης των θερμοκηπίων, στα οποία εργάζονταν 10 ώρες την ημέρα έχουν εξαφανιστεί χωρίς να τους πληρώσουν.
   Οι μετανάστες από Σενεγάλη και Πακιστάν εργάζονταν στα θερμοκήπια της «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» στο Καλπάκι Ιωαννίνων και ζητούν να λάβουν τα συνολικά 65.000 ευρώ σε μεροκάματα για εργασία πολλών μηνών που τους χρωστά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κρίτωνας Τζαρτζούλης. Πέρα από τα μεροκάματα, δεν έχουν κολληθεί τα αντίστοιχα ένσημα με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανανέωση των χαρτιών τους.

   Το πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου, οι μετανάστες, μαζί με εκπροσώπους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου στάλθηκε αγωγή στον ιδιοκτήτη και καλέστηκε στα γραφεία την επόμενη εβδομάδα. Μετά το κάλεσμα αυτό, ο εργοδότης «εξαφανίστηκε» αφήνοντας τους μετανάστες σε άθλια οικονομική κατάσταση. Αυτό ήταν που τους ώθησε και στο να ξεκινήσουν την απεργία πείνας, ως ένα μέτρο πίεσης για να καταφέρουν και να πληρωθούν άμεσα αλλά και να τους δοθεί άσυλο και στέγη.

   Οι μετανάστες κάνουν επίσης λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και εκμετάλλευση από το αφεντικό τους. Συγκεκριμένα, το μεροκάματο ήταν 20 ευρώ για 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, που συχνά παρατείνονταν «μέχρι να τελειώσει η δουλειά», χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση. Τη στιγμή, που η σύμβαση εργασίας είναι €36,40 για 8 ώρες εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί λάμβαναν 100 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουν τρόφιμα και πέρα από αυτά τα χρήματα δεν έχουν λάβει κάτι άλλο.
Οι μετανάστες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σημειώνεται ότι η κατάστασή τους επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν στα Γιάννενα και ήδη κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Μάλιστα, δύο από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο την Κυριακή.

   Στο μεταξύ, η Περιφέρεια αποφάσισε την ανανέωση των αδειών παραμονής των μεταναστών. Επίσης, ο δήμος Ιωαννιτών πρότεινε να τους φιλοξενήσει σε έναν πρόχειρο καταυλισμό, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν που να μείνουν αφού έμεναν μέχρι πρότινος μέσα στα θερμοκήπια. Οι ίδιοι, ωστόσο, αρνήθηκαν να μετακινηθούν από τη θέση τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Παράλληλα, σημαντικές οι κινήσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες, καθώς πολίτες της πόλης τους προσφέρουν βοήθεια και συμπαράσταση. Τέλος, συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα μπροστά στη Νομαρχία Ιωαννίνων.

   Σύμφωνα με πληροφορίες της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες Θεσπρωτίας, ο ιδιοκτήτης των θερμοκηπίων, πριν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή του Καλπακίου, είχε στήσει θερμοκήπια και στην περιοχή Λάκκα Σουλίου, πείθοντας τους συγχωριανούς του να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια. Ωστόσο, τα θερμοκήπια ουδέποτε παρήγαγαν κάτι. Ο Τζαρτζούλης καρπώθηκε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και οι υπόλοιποι που επέλεξαν να τον ακολουθήσουν έμειναν στην κυριολεξία ξεκρέμαστοι. Σκελετοί των συγκεκριμένων θερμοκηπίων βρίσκονται ακόμη στην περιοχή.

Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/73195

No comments:

Post a Comment