8.1.11

Σχέδια αναμόρφωσης της Αθήνας με αιχμή το μεταναστευτικό

   Αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/node/74991

To μεταναστευτικό ήταν στην πρώτη γραμμή του σχεδίου αναμόρφωσης του κέντρου της Αθήνας, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου συζητήθηκαν στη χθεσινή διυπουργική επιτροπή. Οι νέοι νόμοι αναμένεται να κατατεθούν εντός τριών μηνών.

Πρώτη προτεραιότητα το μεταναστευτικό

Ζήτημα που χρήζει άμεσων παρεμβάσεων είναι το μεταναστευτικό, συμφώνησαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Ως λύση στο ζήτημα της αποσυμφόρησης του κέντρου από τις χιλιάδες των μεταναστών ετέθη, μάλιστα, η πιθανότητα μετεγκατάστασής τους από το κέντρο της πόλης, δίχως, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις.

Όσον αφορά, πάντως, στη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επεσήμανε ότι «αποτελεί μία από τις προτάσεις που εξετάζονται», ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια λύση δεν πρόκειται να προχωρήσει, λόγω του «τεράστιου κόστους μεταφοράς των πλωτών μέσων, αλλά και προβλημάτων που αφορούν στον ελλιμενισμό τους».

Την ασάφεια αρμοδιοτήτων μεταξύ δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης υπέδειξε, πάντως, ως βασικό αίτιο για τη σημερινή εικόνα του κέντρου της Αθήνας, ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημαίνοντας ότι αρμοδιότητες που αφορούν το κέντρο μεταφέρθηκαν στην Tοπική Aυτοδιοίκηση δίχως ο Δήμος της Αθήνας να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στη διυπουργική και προτεινόμενες λύσεις

Ο κ. Ραγκούσης, συνεπώς, καλείται εντός τριών μηνών να έχει κάνει τις απαραίτητες επαφές ώστε οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες να ληφθούν και να εφαρμοστούν άμεσα. Οι καταλήψεις κτιρίων από μετανάστες και η υπερσυγκέντρωση τοξικομανών και αστέγων στο κέντρο είναι δυο ακόμη ζητήματα τα οποία θα θίγονται στην ενημερωτική επιστολή που αναμένεται να στείλει ο ίδιος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επιστολή αυτή θα γίνεται λόγος για αντιμετώπιση των καταλήψεων κτιρίων από μετανάστες, για μετακίνηση από το κέντρο της πόλης του ΟΚΑΝΑ και τη δημιουργία περισσότερων από ένα παραρτήματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας περιφερειακά και, τέλος, την αύξηση, αλλά και μετακίνηση των δημοτικών συσσιτίων.

Τα σχέδια του Γ. Καμίνη και του υπουργείου Περιβάλλοντος

Την ίδια στιγμή, η αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και η παροχή κινήτρων σε επιχειρηματίες και σε νέα ζευγάρια για επιστροφή στο κέντρο είναι οι βασικοί άξονες των δράσεων του νέου δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε, μάλιστα, να συμμετέχει στις σχετικές συσκέψεις και ο κ. Καμίνης, ως κατ' εξοχήν υπεύθυνος για όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν. «Πάνω απ’ όλα πρέπει να συνεργαστεί και ο Δήμος της Αθήνας, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο σε δράσεις που πρέπει να εξελιχθούν στην περιοχή», επεσήμανε ο κ. Παπουτσής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία πολλών αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί πιλοτικό πρόγραμμα και προκηρύσσει διαγωνισμούς για την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορά την κατάσταση της περιοχής πίσω από τη λαχαναγορά, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
για την αναμόρφωση της πλατείας Θεάτρου και μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου. Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στα σχέδιά του την ανάπλαση πλατειών σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου, όπως οι πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου Αχαρνών και Αττικής, αλλά και την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

No comments:

Post a Comment