20.1.11

Το μεταναστευτικό στην Ηγουμενίτσα

   Αναδημοσίευση από https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1249922

Σε διάφορες συνελεύσεις συλλογικοτήτων στις οποίες βρεθήκαμε, ζητήθηκε μια συνολικότερη περιγραφή της κατάστασης. Εμείς συγκεντρώσαμε καποια περιστατικά που όσο να ναι συνοψιζουν το ζητημα της ηγουμενίτσας και δείχνουν οτι η κατάσταση τεινει στο απροχώρητο.

Image scaled down
Παρά το γεγονός οτι η Ηγουμενίτσα δέχεται μετανάστες εδώ και 15 χρόνια, το "μεταναστευτικό" αρχίζει να υπάρχει ως ζήτημα στην τοπική κοινωνία της πόλης από το 2007 και μετά, όταν 200 περίπου Κούρδοι συλλαμβάνονται με τη γνωστή μέθοδο "σκούπα", μεταφέρονται στο γήπεδο της Ηγουμενίτσας και από εκεί με συνοπτικές διαδικασίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλεξανδρούπολη ενώ ακολουθεί η παράδοσή τους στις τουρκικές αρχές.
Με την ολοκλήρωση των έργων στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η πόλη αρχίζει να δέχεται όλο και περισσότερους μετανάστες από Σουδάν, Σομαλία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κουρδιστάν, Ερυθραία, Μαρόκο, Αλγερία... που μόνο σκοπό έχουν τη φυγή τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς όπως λένε η Ελλάδα για αυτούς είναι μια τεράστια φυλακή.
Το 2008 δεκατέσσερις μετανάστες (οι δύο ανήλικοι)χάνουν τη ζωή τους σε νταλίκα-ψυγείο, ενώ τότε είναι που ο κούρδος Αριβαν Οσμάν Αμπντουλάχ βασανίζεται άγρια από λιμενόμπατσους στην Ηγουμενίτσα και τελικά πεθαίνει. Από τότε πάρθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες και εκτός ηγουμενίτσας όσον αφορά στο ζήτημα της δολοφονίας του Αριβάν, αλλά η υπόθεση μέχρι σήμερα έχει μείνει στα χαρτιά και ο λιμενόμπατσος κυκλοφορεί σαν να μην συνέβη τίποτα, ενώ ο ένας αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο οι μπάτσοι κυνήγησαν απροκάλυπτα το επόμενο διάστημα τρομοκρατήθηκε τόσο που δεν θέλησε να καταθέσει (ο μάρτυρας είχε χάσει τον ένα πνεύμονα του από αέρια βόμβας στο Ιράκ, δεν μπορούσε να τρέχει και οι μπάτσοι βάζαν τα εκπαιδευμένα σκυλια να τον κυνηγάνε, ενώ τον τραμπούκιζαν συνεχώς. ).(http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1147260)
Το περιστατικό της δολοφονίας απαντάται με την πρώτη μεγάλη πορεία για τα δεδομένα της πόλης, με τη στήριξη συντρόφων των γύρω περιοχών. Από το σημείο αυτό αρχίζει η δραστηριοποίηση γύρω από το μεταναστευτικό, ενώ γινόμαστε δέκτες μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην άκρη της πόλης την ώρα που η ζωή στην υπόλοιπη πόλη συνεχίζεται κανονικά....
Εισβολές μπάτσων στους πρόχειρους καταυλισμούς των μεταναστών και κάψιμο των ελάχιστων προσωπικών τους αντικειμένων, μαζικές συλλήψεις και ξυλοδαρμοί μεταναστών, επιθέσεις μπατσόσκυλων, νυχτερινά ανθρωποκυνηγητά...
Κούρδος μετανάστης από το Ιράκ, εντοπίζεται από μπάτσους στο λιμάνι της Ηγ|τσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε νταλίκα. Οι μπάτσοι τον διώχνουν και τον αφήνουν ελεύθερο,αφού πρώτα τον τραμπουκίζουν, όταν ένας μπάτσος του κολλάει το πιστόλι στον κρόταφο και τον απειλεί πως έτσι και τον ξαναπιάσει θα του ρίξει.
Επίσης Κούρδος μετανάστης από το Ιράκ, παρασύρεται από αυτοκίνητο στην Εγνατία οδό. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σταματά, έρχονται οι μπάτσοι και λένε στον Έλληνα οδηγό να φύγει, μιας και ο άνθρωπος που παρέσυρε είναι ξένος. Ο οδηγός φυσικά φεύγει, και ο μετανάστης μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ηγ|τσας και μετά στο Νοσοκομείο Φιλιατών με πάρα πολύ σοβαρά τραύματα.
Ακόμη ένας Κούρδος μετανάστης βρέθηκε με δέκα ράμματα στο κεφάλι, καθώς ξυλοκοπήθηκε από οδηγό φορτηγού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ καθημερινά Σομαλοί, Σουδανοί, Κόυρδοι, Πάλαιστίνιοι, Μαροκινοί, άνθρωποι ξεριζωμένοι, αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι δευτέρας διαλογής όταν ταυτόχρονα 15χρονα και 16χρονα αγόρια από το Αφγανιστάν, ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρούν φαγητό.
Αμέτρητα περιστατικά ωμής ρατσιστικής βίας κάνουν τη ζωη των ανθρώπων αυτών ακόμη πιο δύσκολη: συμμοριτες ΔΙ.ΑΣ κυνηγούν τους μετανάστες, λιμενόμπατσοι και μπάτσοι κάθε είδους τους ξυλοφορτώνουν, σουπερ μαρκετ τους απαγορεύουν την είσοδο, <αγανακτισμένοι πολίτες> πυροβολούν εκφοβιστικά στον αέρα...
Αυτή τη στιγμή γύρω στα 450 άτομα(μετανάστες-πρόσφυγες) -με σοβαρές ασθένειες (χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ψώρα, κ.α.) αλλά και σοβαρά τραύματα- περιφέρονται στην πόλη, ζώντας ανά ομάδες σε πρόχειρους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα γύρω δασύλλια, στερούμενοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφής, ρουχισμού αλλά και στοιχειώδους υγιεινής . Μαζί με αυτούς που στοιβάζονται σε άθλιους χώρους κράτησης(παράνομους στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας), υπό άθλιες συνθήκες(οι κρατούμενοι μένουν χωρίς νερό και φαγητό για μέρες), ο αριθμός φαίνεται να ξεπερνάει κατά καιρούς τους 500. Παρ΄όλα αυτά οι αριθμοί δεν είναι σταθεροι, καθώς αλλάζουν ανά περιόδους.

...κρατήσεις ανηλίκων σε πρόχειρα διαμορφωμένα χωλ του κτιρίου του λιμενικού, μητέρες στον ίδιο χώρο με ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του εγκλεισμού τους... θάνατος του Αζίφ, παιδιού 18 χρονών που βρέθηκε νεκρός σε οξυγονοκολλημένη κρύπτη φορτηγού... περιστατικά που σκόπιμα αποκρύπτονται και άλλα τόσα που σίγουρα δεν γνωρίζουμε...

Σε μία μικρή κοινωνία σαν και αυτή της Ηγουμενίτσας, λογικό είναι η μπατσοκρατία να επηρρεάζει τις συνειδήσεις του ντόπιου πληθυσμού που στην πλειοψηφεία του συναινεί στην κατάσταση αυτή με τη σιωπή του.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χρυσαυγανακτισμένος πολίτης, γνωστότατος πλέον τραμπούκος πυροβολεί εναντίων 5 μεταναστών, και τραυματίζει σοβαρότατα τον έναν από αυτούς(http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1224893 - http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1240777), ενώ φασιστοσυμμορία δραστηριοποιείται στους δρόμους της πόλης, με την ανοχή της αστυνομίας, ξυλοφορτώνοντας και βασανίζοντας μετανάστες που πετυχαίνουν μόνους τους στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο.
Το τελευταίο περιστατικό μέχρι σήμερα έχει να κάνει με ακόμη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον μετανάστη, όπου οδηγός από ανοιχτό παράθυρο πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής μεταναστη στο κεφάλι.

Παραθέτουμε κάποια links από διάφορες ενημερώσεις που έχουν γίνει κατα καιρούς, καθώς και το http://antiraigoum.squat.gr/ , οπού υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για όποιους θέλουν πληρέστερη εικόνα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1247895

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1247364
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1241042

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ Κελί της Ελευθερίας
ενάντια στις αντιφάσεις του υπάρχοντος
για επικοινωνια katalipsikeli@gmail.com

No comments:

Post a Comment