13.2.11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 20η μέρα απεργίας πείνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 

 

20η μέρα απεργίας πείνας

 

Μάθημα ζωής, αξιοπρέπειας και αγώνα δίνουν σε ολόκληρη την κοινωνία οι 300 μετανάστες – εργάτες πανελλαδικά, που για 20η μέρα, σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, συνεχίζουν την απεργία πείνας, θέτοντας  σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Οι 50 από αυτούς, που στεγάζονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν εδώ και μερικές ημέρες  σημάδια  κόπωσης κι εξασθένισης του οργανισμού τους. Λαμβάνουν μόνο νερό, αλάτι και ζάχαρη, ενώ παρουσιάζουν πάνω από 15% απώλεια του βάρους τους.


Η αλληλεγγύη από φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα όλο και διευρύνεται, ενώ τα ψηφίσματα και τα κείμενα συμπαράστασης από συλλόγους, σωματεία κ.τ.λ.  συρρέουν καθημερινά. Μέλος των «Γιατρών του Κόσμου» επισκέφτηκε τους απεργούς πείνας στον 7ο όροφο όπου στεγάζονται.Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Βερολίνου και Περίχωρων,«Σωκράτης»,  με αφορμή  την ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης (11 Φεβρουαρίου), έστειλε κείμενο συμπαράστασης  στους 300 μετανάστες – απεργούς πείνας: «Υπερασπιζόμαστε τον αγώνα των 300 απεργών πείνας, γιατί είναι αγώνας όλης της κοινωνίας για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη», καταλήγουν στο κείμενο αλληλεγγύης τους.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η  Γ.Σ.Ε.Ε., σύμφωνα με δελτίο τύπου, «παρενέβησαν στην Κυβέρνηση, καταδεικνύοντας την οριακή κατάσταση των απεργών και ζήτησαν: να δοθεί λύση στο πρόβλημα με βάση την πραγματική κατάστασή τους, δηλαδή το γεγονός ότι επί χρόνια παραμένουν και εργάζονται στη χώρα. Επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι η χρόνια πρακτική της εκμετάλλευσης των μεταναστών είχε ως αποτέλεσμα την εκ μέρους τους αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων για τη νομιμοποίησή τους ενσήμων.Πέραν όμως των παραπάνω επισημαίνουν ότι η εξάντληση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αφήνει ακόμα και σήμερα, περιθώρια ικανοποίησης του βασικού τους αιτήματος για νομιμοποίηση». Α κόμη, στο δελτίο τύπου επισημαίνουν πως: «το γενικότερο μεταναστατευτικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, για την αναγνώριση και διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών».

Οι πορείες και παρεμβάσεις αλληλεγγύης στα πλαίσια της ημέρας πανευρωπαϊκής και πανελλαδικής  δράσης για τους 300 απεργούς πείνας- μετανάστες, συνεχίστηκαν και χθες, ημέρα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, (σε Αθήνα, Πάτρα, Μυτιλήνη, Σόφια, Κωνσταντινούπολη κ.α.). Παρέμβαση αλληλεγγύης έξω από το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Μεταναστών. Εκεί, διαβάστηκε κείμενο αλληλεγγύης στα τούρκικα που κατέληγε ως εξής:«Κανένα σύνορο, κανένα συρματόπλεγμα, κανένας τείχος δεν μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να επιθυμούν μια καλύτερη ζωή, ούτε να τους βάλουν αθέμιτα εμπόδια τέτοιου είδους. Πιστεύουμε ότι η μετανάστευση είναι μία πραγματικότητα της ζωής και όχι απλά ένα πρόβλημα. Γι’αυτό το λόγο στηρίζουμε τα αιτήματα όλων των μεταναστών που δουλεύουν και ζουν στην Ελλάδα, στερούμενοι κάθε κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος. Καλούμε κάθε ενσυνείδητο πολίτη να στηρίξει αυτόν τον αγώνα».

Στην Αθήνα τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στις 14:30, στο Δημοτικό Γήπεδο Γαλατσίου (άλσος Βέϊκου), έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ ομάδας δημοσιογράφων (Μένιος Σακελλαρόπουλος, Γιάννης Θειακός, Θοδωρής Ζαρμακούπης κ.α) και ομάδας από την αθλητική οικολογική ανθρωπιστική Κίνηση Hasta La Victoria Siempre (Σάββας Κωφίδης, Χουάν Ρότσα, Μίμης Παπαϊώάνου, Νίκος Σαργκάνης κ.α.) στο πλαίσιο αλληλεγγύης του αγώνα των μεταναστών. Η είσοδος στο γήπεδο της αλληλεγγύης θα είναι ελεύθερη, ενώ οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρουν:«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των μαχητών μεταναστών, για όσο συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους. Μαζί τους θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και με δυνατό βηματισμό θα καταρρίψουμε την άποψη ότι “για όλα φταίνε οι μετανάστες” ».

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στους απεργούς πείνας σχεδιάζει δυναμικές παρεμβάσεις την ερχόμενη εβδομάδα (4η εβδομάδα απεργίας πείνας), για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Ομάδα Τύπου Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

No comments:

Post a Comment