18.2.11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 25η μέρα απεργίας πείνας,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρασκευή 18-2-2011

 

25η μέρα απεργίας πείνας,


Οι 300 μετανάστες – εργαζόμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν για 25η μέρα την απεργία πείνας. Ο οργανισμός τους έχει εξασθενίσει και τα λιποθυμικά επεισόδια είναι πια καθημερινό φαινόμενο.  Μάλιστα ένας από τους απεργούς πείνας στην Αθήνα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Στη Θεσσαλονίκη, ένας από τους 50 μετανάστες απεργούς πείνας του ΕΚΘ, (τρίτο κατά σειρά λιποθυμικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη), παίρνει σήμερα εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», όπου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται από το βράδυ της Τετάρτης 17 Φεβρρουαρίου. Όλοι οι μετανάστες – απεργοί πείνας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους πιστεύοντας απόλυτα στη δύναμη του δίκαιου των αιτημάτων τους αλλά και στην ισχυρή θέλησή τους για ζωή με αξιοπρέπεια.

Μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης  Θεσσαλονίκης στους απεργούς πείνας έκαναν χτες,  κατάληψη στο παράρτημα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την « επίσκεψη » κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας στην Υπατία (για ψυχολογική βοήθεια και αποφόρτιση στους απεργούς πείνας στην Αθήνα), αλλά και ως απάντηση στην προκλητική δήλωση του Υπουργού Υγείας περί «βόμβας για τη δημόσια υγεία».Μοιράστηκαν κείμενα, στάλθηκαν φαξ, ενώ αναρτήθηκε κι ένα πανώ αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταναστών – απεργών πείνας πιυ έγραφε: «Νόσος που μπορεί να μεταφέρουν οι 300 απεργοί πείνας είναι ο αγώνας και η αξιοπρέπεια». (για περισσότερες πληροφορίες, φωτογρ. υλικό βλ. και στο σχετικό link: http://allilmap.wordpress.com/2011/02/17/κατάληψη-κεελπνο-θεσσαλονίκης-από-τη/ ).

Επίσης, χτες το βράδυ προσήχθησαν 4 άτομα στην περιοχή Άνω Πόλης κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης με περιεχόμενο: την αλληλεγγύη στον αγώνα των 300 μεταναστών – απεργών πείνας. Σύντομα αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα και από  κινητοποίηση αλληλέγγυου κόσμου έξω από το Α.Τ. Άνω Πόλης.

Η αλληλεγγύη και η έμπρακτη συμπαράσταση στους μετανάστες – απεργούς πείνας  από φορείς σωματεία, συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα (τόσο από την Ελλάδα όσο ακι από το εξωτερικό), συνεχίζεται καθημερινά. Ένα κείμενο αλληλεγγύης υπογράφει και διακινεί εδώ και λίγες ημέρες η οργάνωση  «Sans papiers»  (Χωρίς Χαρτιά), από το Σαν Ντενίς (προάστιο του παρισιού). Μέσω αυτής της οργανωσης συγκεντρώνονται υπογραφές και στο δίκτυο αντιρατσιστικών και χωρίς χαρτιά
οργανώσεων, ενώ προγραμματίζονται  κινητοποιήσεις (όπως παρέμβαση στην Ελληνική Πρεσβεία κ.τ.λ), για το επόμενο χρονικό διάστημα.Ψήφισμα Συμπαράστασης έστειλε και το  Ελεύθερο Ραδιόφωνο «Dreyckland»,του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο δίκαιος αγώνας των 300 απεργών πείνας θα είναι νικηφόρος. 130 συνδικαλιστές από σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ψήφισμα συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας, καταλήγοντας ως εξής: «Θεωρούμε τους εργαζόμενους μετανάστες οτι αποτελούν το πιο ευάλωτο και πλέον σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της τάξης μας, με κοινά συμφέροντα. Ζητάμε απο την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους».  Το σωματείο Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα εξυπηρέτησης του ΟΤΕ (ΣΕΤΚΕ -ΟΤΕ), έστειλε ψήφισμα αλληλεγγύης στους μετανάστες – απεργούς πείνας, καθώς και ένα ποσό για οικονομική ενίσχυση στον αγώνα τους.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκη καλεί στις εξής εκδηλώσεις – δράσεις -παρεμβάσεις:

  • Σήμερα Παρασκευή 18 / 2 στις 18:00 -Διαδήλωση Αλληλεγγύης με προσυγκέντρωση στην Καμάρα.
  • Σήμερα Παρασκευή 18/2 στις 20:00 – εκδήλωση – ενημέρωση της ανοιχτής συνέλευσης αγώνα άνω πόλης  για τον αγώνα – απεργία πείνας των 300 μεταναστών, στο στέκι άνω πόλης (πλ. Κουλέ καφέ),
  • Αύριο Σάββατο 19/2 στις 20:00 – εκδήλωση- συζήτηση από την κατάληψη Φάμπρικα – Υφανέτ με θέμα: την απεργία πείνας των 300 και τους αγώνες των μεταναστών. Εισήγηση θα κάνει μέλος του φόρουμ μεταναστών Κρήτης και συνοδός των απεργών πείνας, ενώ κατά τηδιάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί αυτοοργανωμένο καφενείο για την οικονομική ενίσχυση της απεργίας πείνας.
  • Τη Δευτέρα 21/2 στις 20:00 – μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών πείναςμε τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών,  αλληλέγγυων στους αγωνιστές μετανάστες.
Ομάδα Τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

No comments:

Post a Comment