4.2.11

«Απόφαση-κόλαφος κατά του Δουβλίνου ΙΙ...»

Απόφαση-κόλαφο κατά του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ χαρακτήρισε τη σημερινή ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση του Αφγανού πρόσφυγα M.S.S. εναντίον του Βελγίου και της Ελλάδας ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), Bjarte Vandvik. Ο επικεφαλής του οργανισμού κάλεσε τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν άμεσα με την απόφαση και να αναστείλουν τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, κάτι που έως σήμερα ήταν στη διακριτική τους ευχέρεια (σ.σ. ρήτρα κυριαρχίας-sovereignty clause του Κανονισμού του Δουβλίνου). Με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου το ECRE επαναλαμβάνει τη θέση του για την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ και την αντικατάστασή του από ένα πιο ανθρώπινο και ισορροπημένο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τους τυχόν δεσμούς των τελευταίων με συγκεκριμένα κράτη-μέλη.



Ο οργανισμός εκτιμά ότι η σημερινή δικαστική απόφαση θα αποτελέσει προπομπό σημαντικών εξελίξεων στον τομέα του ασύλου στην Ευρώπη, καθώς μόνο το 2010 οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν από την Ελλάδα να δεχτεί την επιστροφή 7.000 αιτούντων άσυλο σε εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Πλέον, τόσο αυτές οι περιπτώσεις όσο και άλλες που θα προκύψουν στο μέλλον θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η σημερινή απόφαση.

Η χώρα μας, πάντως, δεν μπορεί να επιχαίρει σήμερα διότι μαζί με τις ανεπάρκειες του Κανονισμού και την υπονόμευση της βασικής του φιλοσοφίας, ότι δηλαδή τα επιμέρους συστήματα ασύλου των 27 των ΕΕ παρέχουν τα ίδια επίπεδα προστασίας, η απόφαση του Δικαστήριου του Στρασβούργου ανέδειξε ανάγλυφα για μια ακόμα φορά την υστέρηση του ελληνικού συστήματος ασύλου.

«Ιστορική στιγμή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ιστορική στιγμή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτήρισε την απόφαση ο γερμανικός οργανισμός για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων ProAsyl, θεωρώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει πλέον να επανεξετάσει εξ’ αρχής την πολιτική της στον τομέα του ασύλου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία, χώρα που αντιτίθεται σφόδρα ακόμα και σε οριακές αλλαγές στον Κανονισμό. Ο βουλευτής του CDU, Ράινχαρντ Γκρίντελ, δήλωσε πρόσφατα πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ίδια βελτιώνοντας τις επιδόσεις της στον τομέα του ασύλου και όχι αλλάζοντας ή υποβαθμίζοντας τις κοινοτικές προδιαγραφές στο άσυλο. Και κατέληξε αρκετά εύγλωττα: «Για τη Γερμανία ενδεχόμενη αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ασύλου της ΕΕ θα ήταν καταστροφική, γιατί θα σήμαινε πως κύματα αιτούντων άσυλο θα κατέκλυζαν τη χώρα...».

(Πηγή: ecre.org, dw-world.de)

No comments:

Post a Comment