21.12.09

1ο κάλεσμα για δημιουργία συλλόγου

(Μάιος 2009)


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ



Ως αλλοδαποί φοιτητές σε ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα μέσα στο πανεπιστήμιο, όσον αφορά το δικαίωμα μας στην διεκδίκηση υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ̇ το γεγονός ότι παρόλο που κάποιοι από εμάς εισαγόμαστε μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στη συνέχεια δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες φοιτητές, όπως για παράδειγμα στις Φοιτητικές Εστίες όπου αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 60 ευρώ μηνιαίως ̇ δεν δικαιούμαστε σύμφωνα με τον κανονισμό να συμμετέχουμε σε πολιτιστικές δραστηριότητες της Φ.Ε. Ακόμα, δεν έχουμε δικαίωμα, αφού ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, να εργαστούμε σε υπηρεσίες-φορείς που υπάγονται στο Δημόσιο. Αλλά και έξω από το πανεπιστήμιο οι αλλοδαποί αντιμετωπίζουν πληθώρα διακρίσεων (και) από κρατικούς φορείς που δεν σέβονται τις οδηγίες του ΟΗΕ και της ΕΕ για τα θέματα ισότιμης αντιμετώπισης των αλλοδαπών.
Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός συλλόγου-σωματείου και την άμεση συσπείρωση και οργάνωσή μας, ως αλλοδαπών φοιτητών, μέσω του οποίου θα προασπίσουμε συλλογικά τα δικαιώματά μας αυτά καθώς και των αλλοδαπών γενικά (μετανάστες, πρόσφυγες), με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, απαλλαγμένο από παραταξιακές ταυτότητες, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και ομάδες. Η νομική υπόσταση του συλλόγου κατοχυρώνει ως ένα σημείο την εγκυρότητα του λόγου μας σε δικαστικές διαδικασίες και σε άλλους θεσμικούς φορείς. Παράλληλα, θα καταστεί ευκαιρία για την οργάνωση πολιτισμικών δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα να μοιραστούμε, να γνωρίσουμε και να γνωρίσουν τις πολιτισμικές μας παραδόσεις.






ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

No comments:

Post a Comment