21.12.09

Κείμενο αντιρατσιστικού-Ελληνικά

(Ιούνιος 2009)


   Η Ελλάδα του σήμερα είναι μια χώρα η οποία έχει ένα σημαντικό πληθυσμό μεταναστών που αγγίζει, αν όχι ξεπερνά το 10%. Παρ΄όλα αυτά όμως το ελληνικό κράτος και ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας φοβάται να μας αντιμετωπίσει ως ισότιμους με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ένα νομικό, κοινωνικό και πολιτικό κενό. Ύστερα από πολλά χρόνια στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι, χωρίς δικαιώματα, οι μετανάστες έχουμε πλέον αρχίσει να διεκδικούμε και να συμμετέχουμε στα κοινωνικά κινήματα. Οι μετανάστες και τα παιδιά τους, περίπου 200.000 μαθητές και φοιτητές δεν μπορούμε να αγνοηθούμε πλέον από κανέναν και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε φωνή και να οργανωθούμε.
    Η ρατσιστική και ξενοφοβική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει, και προβάλλει πως δήθεν το κυριότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι μετανάστες , είναι μια επίθεση που απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, κράτος και παρακράτος, θέλουν να πάρουν την ρεβάνς απο τους μετανάστες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη και βγήκαν στο προσκήνιο αμφισβητώντας το παρόν που βιώνουν και το ζοφερό μέλλον που τις ετοιμάζουν. Το δηλητήριο που αφείδωλα χύνεται από τα κανάλια και τα ΜΜΕ ενάντια στους μετανάστες έχει σαν στόχο να διασπάσει την ελληνική κοινωνία σε μετανάστες και ντόπιους. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σπάσουμε την τρομοκρατία τους η οποία θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο όσο θα βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση.
   Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν μετανάστες και αλλοδαποί φοιτητές είναι πολλά (καθεστώς διαμονής στη χώρα, τις εξαντλητικές προϋποθέσεις διαμονής, το ρατσιστικό καθεστώς στις φοιτητικές εστίες, μη αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κλπ) και για την επίλυση αυτών βλέπουμε την ανάγκη να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε από κοινού. Με την συγκρότηση της ομάδας μεταναστών και αλλοδαπών φοιτητών κάνουμε ένα πρώτο βήμα για την δημιουργία στο άμεσο μέλλον ενός Συλλόγου Μεταναστών-Αλλοδαπών φοιτητών και επιδιώκουμε έτσι να συμπληρώσουμε ένα κενό που υπάρχει στο χώρο των πανεπιστημίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα κενό στην οργάνωση των μεταναστών και αλλοδαπών φοιτητών για την διεκδίκηση ισότητας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά παράλληλα και την ανάδειξη και τον σεβασμό αξιών από διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές κουλτούρες μέσω πολύμορφων δράσεων, συζητήσεων, εκδηλώσεων κλπ.
   Είμαστε μια γενιά που της αρνούνται το μέλλον. Είμαστε μια γενιά που θα έχει μόνο ό,τι θα κατακτήσει με τους δικούς της αγώνες.


Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
Ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους
Απέλαση στους ρατσιστές και τους φασίστες όχι σε μας


ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


No comments:

Post a Comment